Hjælp dine veninder ved at sige din mening…

make it_sig din meaning_kommunikation_teenagerDu kender det sikkert. Du skal blive enig med en veninde om hvilke cafe i skal på eller hvilken film i skal se i biografen. Du ved egentlig godt hvad du har mest lyst til, men du tænker, at du gerne vil have at hun hygger sig og at der er god stemning, så du siger, at hun må vælge. Så er du også sikker på, at du ikke siger noget forkert. Du synes egentlig heller ikke det er afgørende for dig, så det er din måde at være sød og fleksibel på. Men det du i virkeligheden gør, er at sende din veninde på overarbejde. Du gør det helt sikkert i en god mening, men du risikerer at miste både dig selv og hende, hvis du er utydelig omkring hvad du vil og ikke vil.

Det er vildt ubehageligt, når du ikke ved hvor du har folk. Både fordi du mister tilliden til dem, men også fordi du bliver bange for at være dig selv, når du er sammen med dem. Det er sådan dine veninder har det, når du ikke siger din ærlige mening. Uvished og utydelighed er en kæmpe stressfaktor.

Hvis vi lige skal vende billedet på hovedet, hvordan har du det så i virkeligheden, hvis dine veninder ikke har en mening om tingene, og også siger ”Du må bestemme.”? Måske bliver du bange for, at du vælger det hun inderst inde ikke havde lyst til, og så begynder dine tanker ellers at køre derud af.

Jeg kan huske da jeg var teenager (den gang man stadig lejede film i Blockbuster). Når jeg var sammen med en veninde, der sagde højt og tydeligt, hvad hun ville, kunne jeg gøre det samme, men når jeg var sammen med en veninde, der var meget tilbageholdende (en pleaser), så blev jeg også en pleaser. Hvis jeg kunne mærke, at min veninde ikke turde sige sandheden, så gjorde jeg en masse ting og stillede en masse spørgsmål for at finde sandheden. Jeg ville ikke have, at det kun var mig der hyggede mig, så jeg forsøgte at tage ansvaret for os begge. Hvis vi skulle leje en film, og hun sagde ”Du må bestemme.”, så ville jeg begive mig ud på detektivarbejde. ”Vil du helst se sjove film, eller er du mest til alvorlige film?”, ”Hvis jeg ikke var med, hvilken film ville du så vælge?”, ”Hvad plejer du at se?”, ”Men kan du bedst lide, at der sker en masse, eller noget der er mere alvorligt?” osv. osv. Det var enormt utrygt at skulle vælge, for der var alt for stor risiko for at træde ved siden af, når jeg slet ikke vidste hvad der var go eller absolut no-go.

 

Du vil ikke være dominerende

Vi har alle sammen nogle ting, som vi ikke vil associeres med, og hvis den ting du ikke vil være er ”dominerende”, så er det måske din måde at være på den sikre side, når du bliver en pleaser. Det er altid de sødeste piger, der ikke vil bestemme, men det var enormt anstrengende at være sammen med nogle, hvor sandheden var skjult, så du opnår slet ikke det du prøver på. Tvært imod!

Hvorfor er det, vi er så bange for at have en mening nogle gange? Hvad var problemet, hvis du havde sagt: ”Jeg vil gerne se drama!”. Så havde hun måske sagt: ”NEJ ikke igen… Men måske en thriller. Sådan lidt action-drama-agtigt”. Så kunne du sige: ”Ikke noget med spioner eller krig”. Og så havde I haft en fælles målsætning som I kunne gå efter.

Det føles godt at sige sandheden, og gevinsten er at vi får sandheden tilbage og får meget bedre relationer. Det er vigtigt både for krop og sjæl (i bogstaveligste forstand), at vi tør at være os selv sammen med andre. Vi er flokdyr, men hvis vi lægger låg på vores tanker og følelser, så vil vi aldrig føle os trygge sammen med andre, for vi vil være bange for, at de kun kan lide den pyntede og polerede udgave af os selv.

I dag har jeg få veninder, og de fleste af dem er helt tilbage fra min tid på efterskole i 98/99. Sammen med dem siger jeg sandheden, og de gør det samme. To af dem har jeg boet med. De fleste har jeg rejst med og været sammen med i mange dage i træk. Det er altid dejligt, fordi det er så umiddelbart, og fordi vi kender hinandens holdninger og forstår hinandens ønsker og baggrunden for det. Det er sådan det skal være. Let og dejligt at være sammen med andre. Ikke hårdt og anstrengende.

Det har taget lang tid at nå dertil, men jeg har lært, at jeg også kan skabe den umiddelbarhed sammen med nye bekendtskaber, når jeg går forrest og siger hvad jeg foretrækker. Så ved de, at sammen med mig er der plads til at have meninger.

 


NB: Linket er affiliate.

Jeg anbefaler kun produkter, som jeg kan stå 100% inde for.