De vækkede gruppeføreren…

Coaching og konsekvenspædagogik til unge ledige

Selvom jeg er coach. Og selvom jeg går ind for anerkendende tilgang til mennesker. Og selvom dit og dat og alt muligt coachingagtigt, så er der bare en gang i mellem, hvor jeg stikker coachingen op et sted, hvor solen aldrig skinner.

Mandag, tirsdag og onsdag i en uge i vinteren 2014 var jeg instruktør på et jobsøgningshold for unge mellem 18 og 30 år i Varde, og guderne vil vide, at min (dengang) samarbejdspartner og jeg gjorde os alverdens tanker om nye metoder til motivation og proaktivitet. MEN!
Gruppedynamik er spændende…. Joooo…. Og hvis dem der er højtråbende samtidig også er dem, der er positive, aktive og målettede, så smitter det. Og er de trætte, passive, pessimistiske, UANSVARLIGE, COMPUTERSPILLENDE, RØV IRRITERRENDE, så er det også smittende…. Men som coach angriber man jo den slags med: “Hvad drømmer du om?”, “Hvad gør dig stolt?” “Hvordan kan jeg hjælpe dig, til at komme nærmere dit mål?”….. Indtil…….. Den dag!

(NB: Vi snakker stadig om voksne mennesker)

Efter at have prioriteret de mest demotiverede højest i to dage mhp at ændre den generelle stemning, måtte jeg sande, at jeg var spillet totalt fallit. Det virkede ikke!!

(Ny strategi + en ophobning af irritation/afmagt)

Jeg havde tre gange påtalt højt og tydeligt, at jeg ikke ville have, at de sad på holdet og spillede computer, idet det var demoraliserende og bla bla bla….

(Ægte lærerindestil – virkede heller ikke).

Da jeg kort efter havde været inde på kontoret og kom tilbage til et lokale med 15 unge mennesker, hvoraf 10 spillede spil, 4 havde slukket computeren og én (hende den nyopstartede) arbejdede, så stak gruppeføreren (Vi er tilbage i 2006) sit vrede, grimme, dikterende, bombastiske, højtråbende, intolerante fjæs frem og sendte hele holdet hjem på sekundet. Noget ala:
“VED I HVAD?! Vi stopper for idag. Pak jeres ting og smut! Jeg er FANME ikke ansat til at opdrage på voksne mennesker. Det her gider jeg ikke. Vi ses imorgen kl 9. FARVEL!!!”

…..og meget forvirrede/pinlige/skræmte/lavmælte skyndte de sig ud af døren….

Dagen efter var en meget produktiv dag.  Alle var velmødte, aktive, rolige, produktive, høflige og lyttende. 

(Strategi: “Jeg giver op”/skideballe er måske også OK nogle gange)

Moralen: ?


 

NB: Linket er affiliate.

Jeg anbefaler kun produkter, som jeg kan stå 100% inde for.