De 3 største myter om selvtillid

Vi har det med at kigge efter andre og tro på at livet er bedre, når man har selvtillid. Men det er typisk modsat. 

At have selvtillid er ikke det samme som at have selvværd. Faktisk, kan meget selvtillid i mange tilfælde dække over lavt selvværd. 

Når jeg stiller selvtillid og selvværd op i kontraster kan det virke som ”rigtig” og ”forkert”. Det er det ikke!

Selvtillid er en god ting, men der er nogle faldgruber, når man drages af selvtillid uden at forstå, hvad der kan gemme sig bag ”talentet”. 

Selvtillid, eller selvsikkerhed, handler om, at du har et talent. Du ved, hvordan du skal bære dig ad indenfor noget bestemt, og du anerkender dit eget talent. 

Det kan være et socialt talent eller en specifik evne du har – lad os sige musik, eller det kan være din egen udstråling og charme, du har tillid til. 

Jeg omtaler selvtillid som performance, og det skal forstås som performance i alle henseender. 

For eksempel at få folk til at grine, lytte, følge dig eller ligefrem at ønske at være dig.

Jeg vil sætte fokus på de tre ting, som jeg ofte oplever, mine klienter tror på, når de taler om at blive mere selvsikre.

1. Mennesker med meget selvtillid har det bedre med sig selv

Det tror de ofte også selv på, mens alt går godt. Fordi følelsen af ”at være vigtig” ligner følelsen af at være værdsat, – men der er en væsentlig forskel.

Når du føler dig vigtig, er det oftest forbundet med det du GØR, og når du føler dig værdsat, er det ofte forbundet med den du ER. 

Når du bliver påskønnet for det du gør, kræver det noget af dig. Folk med meget selvtillid vil derfor opleve, at deres følelse af værdi falder, hvis de ikke præsterer, og det kan være forbundet med rigtig stor ensomhed. 

Derfor er de ofte afhængige af at leve op til talentet hele tiden.

Hvis du derimod erkender, at der er noget i dig, som er værd at arbejde med, så er du ti skridt foran, for så holder du ikke fast på din maske med næb og klør. Men det gør de! (Been there!)

2. Mennesker med selvtillid går ikke til psykolog

Njaaaa… Det er ikke sandt. Det kan godt være, at mennesker med meget selvtillid ikke overgiver sig til tanken om ”der er noget galt” ligeså let, som andre. 

Men mennesker med meget selvtillid er som regel på overarbejde mentalt, så de leder ofte efter en indre ro, som de ikke umiddelbart har ord for.

Ofte har de nok nemmere ved at tåle tanken om at gå til en coach, fordi coaching bliver betragtet som et værktøj til at blive bedre – og så behøver der ikke være noget galt.

Mange af mine klienter er kommet til mig, netop derfor.

Min erfaring er dog, at de mennesker, der allermindst mener, at de har brug for at arbejde indad, og som eksempelvis kommer med overflademål[1], såsom: ”Jeg vil have en super flot krop og opnå succes på jobbet”, netop er de mennesker, der har allerstørst behov for rejsen indad. 

Det er også dem, der falder hårdest, fordi det ikke kun er deres trivsel, men hele deres identitet, der er på spil.  

Til gengæld er det også de klienter, der opnår de største opdagelser, når de får gravet i sig selv, for det er de klienter, der er allermest bange for ikke at have værdi nok i denne verden. (NB: Jeg var jo selv, netop sådan indtil stressen ramte mig…)

[1] Overflademål er mål som ikke handler om følelser og relationer, men om ydre ting, som performance og materielle ting. Man kalder det overflademål, fordi der altid vil være en underlæggende følelse, der bliver næret, hvis man når sit mål. Det er den underliggende følelse, der er essensen af det, man i virkeligheden længes efter.

3. Mennesker med selvtillid er modigere

Nix. Vi har det med at vurdere mod som noget, der skal være til stede, for at kunne nogle specifikke ting. F.eks. ting som er ”farlige”, som at springe bungy jump. 

Men mod afhænger ikke af specifikke ting, men derimod hvor villig du er til at overskride dine egne grænser.

Det kan derfor kræve langt større mod for en person med social angst at træde ind i et klasseværelse med andre elever, end for en foredragsholder at stille sig op på en scene foran 500 mennesker. 

Mod afhænger altså af, hvor villig du er til at gøre ting, du IKKE tør. Ikke ”samfundets” rangering af, hvad der er modigt.

Mennesker med selvtillid er ofte mennesker, der ikke bryder sig om at være kejtede og sårbare, og DERFOR har de trænet sit talent, så de kan holde sig udenfor risikoen; ”at være forkert”. 

Min erfaring er faktisk at deres risikovillighed ofte er mindre, fordi de har for meget at tabe. Deres identitet er så forbundet med deres selvsikkerhed, at de forbinder en personlig forandring med et identitetstab.

I den perfekte verden…

I den perfekte verden, har du et stærkt selvværd, som din grundkerne. Og du har selvtillid på nogle områder, men er også okay med at afprøve områder, hvor du vil føle dig usikker eller akavet, mens du øver dig.

Du er derfor ikke afhængig af at være noget specifikt, og du tillader dig selv at navigere smidigt ud fra din lyst og dit hjerte.

Det interessante er, at det bliver nemmere at skabe en masse stærkt talent og opnå selvtillid, når du bevæger dig hjem til dit hjerte og din lyst. 

Og bonus! Passionerede mennesker, der hviler i sig selv, er altid attraktive. 

Der er derfor masser af ting, der går op i en højere enhed, når du finder hjem til dit selvværd.

Eksempler på ting, der forbedrer sig i dit liv, når du finder hjem til dit hjerte:

  • din sundhed, 
  • din kreativitet, 
  • din udstråling, 
  • din intuition,
  • dit nærvær, 
  • din glæde, 
  • dit talent, etc.

Tag dit selvværd seriøst

Sandheden er, at vi alle sammen i virkeligheden ønsker at føle os ”gode nok”. 
Men du ER god nok. Du er måske blot hoppet med på løgnen om at du skal være på en specifik måde, for at det tæller.
Det skal du ikke. Du skal hjem til dit hjerte og dit selvværd. Der hvor livet føles godt, let, sjovt, skønt. Og det vilde er jo, at det er der hvor din udstråling brænder igennem.
Skal det ikke være nu?

Jeg tilbyder nu online-kurset ”Hvil i dig selv”, som er et 4 ugers kursus, hvor du lærer at navigere fra dit eget hjerte. 

Jeg har udviklet den skarpeste vej til at finde hjem til dit eget selvværd. 

Med succes har jeg coachet, uddannet og ledet fagpersonale ud fra lige præcis det her.

”Sådan skaber vi stærkt selvværd”, og nu er det tilgængeligt for dig. 

Læs mere på min hjemmeside under kurser: www.elenaglaser.dk/kurser

Måske kan du nå at hoppe på et Early Bird-tilbud.

Tak fordi, du læste med.

   Elena