Blog

De 3 største myter om selvtillid

Vi har det med at kigge efter andre og tro på at livet er bedre, når man har selvtillid. Men det er typisk modsat. 

At have selvtillid er ikke det samme som at have selvværd. Faktisk, kan meget selvtillid i mange tilfælde dække over lavt selvværd. 

Når jeg stiller selvtillid og selvværd op i kontraster kan det virke som ”rigtig” og ”forkert”. Det er det ikke!

Selvtillid er en god ting, men der er nogle faldgruber, når man drages af selvtillid uden at forstå, hvad der kan gemme sig bag ”talentet”. 

Selvtillid, eller selvsikkerhed, handler om, at du har et talent. Du ved, hvordan du skal bære dig ad indenfor noget bestemt, og du anerkender dit eget talent. 

Det kan være et socialt talent eller en specifik evne du har – lad os sige musik, eller det kan være din egen udstråling og charme, du har tillid til. 

Jeg omtaler selvtillid som performance, og det skal forstås som performance i alle henseender. 

For eksempel at få folk til at grine, lytte, følge dig eller ligefrem at ønske at være dig.

Jeg vil sætte fokus på de tre ting, som jeg ofte oplever, mine klienter tror på, når de taler om at blive mere selvsikre.

1. Mennesker med meget selvtillid har det bedre med sig selv

Det tror de ofte også selv på, mens alt går godt. Fordi følelsen af ”at være vigtig” ligner følelsen af at være værdsat, – men der er en væsentlig forskel.

Når du føler dig vigtig, er det oftest forbundet med det du GØR, og når du føler dig værdsat, er det ofte forbundet med den du ER. 

Når du bliver påskønnet for det du gør, kræver det noget af dig. Folk med meget selvtillid vil derfor opleve, at deres følelse af værdi falder, hvis de ikke præsterer, og det kan være forbundet med rigtig stor ensomhed. 

Derfor er de ofte afhængige af at leve op til talentet hele tiden.

Hvis du derimod erkender, at der er noget i dig, som er værd at arbejde med, så er du ti skridt foran, for så holder du ikke fast på din maske med næb og klør. Men det gør de! (Been there!)

2. Mennesker med selvtillid går ikke til psykolog

Njaaaa… Det er ikke sandt. Det kan godt være, at mennesker med meget selvtillid ikke overgiver sig til tanken om ”der er noget galt” ligeså let, som andre. 

Men mennesker med meget selvtillid er som regel på overarbejde mentalt, så de leder ofte efter en indre ro, som de ikke umiddelbart har ord for.

Ofte har de nok nemmere ved at tåle tanken om at gå til en coach, fordi coaching bliver betragtet som et værktøj til at blive bedre – og så behøver der ikke være noget galt.

Mange af mine klienter er kommet til mig, netop derfor.

Min erfaring er dog, at de mennesker, der allermindst mener, at de har brug for at arbejde indad, og som eksempelvis kommer med overflademål[1], såsom: ”Jeg vil have en super flot krop og opnå succes på jobbet”, netop er de mennesker, der har allerstørst behov for rejsen indad. 

Det er også dem, der falder hårdest, fordi det ikke kun er deres trivsel, men hele deres identitet, der er på spil.  

Til gengæld er det også de klienter, der opnår de største opdagelser, når de får gravet i sig selv, for det er de klienter, der er allermest bange for ikke at have værdi nok i denne verden. (NB: Jeg var jo selv, netop sådan indtil stressen ramte mig…)

[1] Overflademål er mål som ikke handler om følelser og relationer, men om ydre ting, som performance og materielle ting. Man kalder det overflademål, fordi der altid vil være en underlæggende følelse, der bliver næret, hvis man når sit mål. Det er den underliggende følelse, der er essensen af det, man i virkeligheden længes efter.

3. Mennesker med selvtillid er modigere

Nix. Vi har det med at vurdere mod som noget, der skal være til stede, for at kunne nogle specifikke ting. F.eks. ting som er ”farlige”, som at springe bungy jump. 

Men mod afhænger ikke af specifikke ting, men derimod hvor villig du er til at overskride dine egne grænser.

Det kan derfor kræve langt større mod for en person med social angst at træde ind i et klasseværelse med andre elever, end for en foredragsholder at stille sig op på en scene foran 500 mennesker. 

Mod afhænger altså af, hvor villig du er til at gøre ting, du IKKE tør. Ikke ”samfundets” rangering af, hvad der er modigt.

Mennesker med selvtillid er ofte mennesker, der ikke bryder sig om at være kejtede og sårbare, og DERFOR har de trænet sit talent, så de kan holde sig udenfor risikoen; ”at være forkert”. 

Min erfaring er faktisk at deres risikovillighed ofte er mindre, fordi de har for meget at tabe. Deres identitet er så forbundet med deres selvsikkerhed, at de forbinder en personlig forandring med et identitetstab.

I den perfekte verden…

I den perfekte verden, har du et stærkt selvværd, som din grundkerne. Og du har selvtillid på nogle områder, men er også okay med at afprøve områder, hvor du vil føle dig usikker eller akavet, mens du øver dig.

Du er derfor ikke afhængig af at være noget specifikt, og du tillader dig selv at navigere smidigt ud fra din lyst og dit hjerte.

Det interessante er, at det bliver nemmere at skabe en masse stærkt talent og opnå selvtillid, når du bevæger dig hjem til dit hjerte og din lyst. 

Og bonus! Passionerede mennesker, der hviler i sig selv, er altid attraktive. 

Der er derfor masser af ting, der går op i en højere enhed, når du finder hjem til dit selvværd.

Eksempler på ting, der forbedrer sig i dit liv, når du finder hjem til dit hjerte:

  • din sundhed, 
  • din kreativitet, 
  • din udstråling, 
  • din intuition,
  • dit nærvær, 
  • din glæde, 
  • dit talent, etc.

Tag dit selvværd seriøst

Sandheden er, at vi alle sammen i virkeligheden ønsker at føle os ”gode nok”. 
Men du ER god nok. Du er måske blot hoppet med på løgnen om at du skal være på en specifik måde, for at det tæller.
Det skal du ikke. Du skal hjem til dit hjerte og dit selvværd. Der hvor livet føles godt, let, sjovt, skønt. Og det vilde er jo, at det er der hvor din udstråling brænder igennem.
Skal det ikke være nu?

Jeg tilbyder nu online-kurset ”Hvil i dig selv”, som er et 4 ugers kursus, hvor du lærer at navigere fra dit eget hjerte. 

Jeg har udviklet den skarpeste vej til at finde hjem til dit eget selvværd. 

Med succes har jeg coachet, uddannet og ledet fagpersonale ud fra lige præcis det her.

”Sådan skaber vi stærkt selvværd”, og nu er det tilgængeligt for dig. 

Læs mere på min hjemmeside under kurser: www.elenaglaser.dk/kurser

Måske kan du nå at hoppe på et Early Bird-tilbud.

Tak fordi, du læste med.

   Elena


Hun kæmpede mod misundelsen, indtil hun brød fri sådan her…

misundelse, make it, coaching, elena glaser

En af mine piger, som er kommet hos mig fast over en længere periode, er blevet enormt skarp på at stille sig selv spørgsmål, så under vores samtaler sker det oftere og oftere, at hun når at komme op med nogle løsninger til sig selv, uden at vi gravet dybt ned i hendes underbevidsthed, for den er efterhånden blevet en del af hendes bevidsthed.

Et tilbagevendende tema for hende er ”jeg har ikke nok at byde på”, ”de andre (nogle bestemte) har mere af det jeg ville ønske” o.l. Continue reading Hun kæmpede mod misundelsen, indtil hun brød fri sådan her…

Ingen ville sidde ved siden af Taylor Swift…

taylor swift_make it as teenager_coaching_vejle Det er fedt at have succes. Hvem der bare havde samme talent som Taylor Swift… At lave det man virkelig elsker, og så score kassen på det. Det må da være livet???

Men Taylor Swifts talent er kun en lille del af pakken, og opskriften på succes er langt fra en dans på roser. OK! Nogle af de populære kendisser har altid været populære. Nogle kan faktisk fortælle en historie om, at hele livet har været super godt, og derfor har de troet på alt godt, opsøgt alt godt og fået ”alt godt”…

Men de historier, der virkelig inspirerer mig, er de historier med det lyse og det mørke. Kampen og sejren. Vejen fra bund til top. De der har oplevet mobning, modgang, svigt, sorg og alligevel ikke har valgt den nemme vej…. Det er for mig det vildeste. Husk! Der er ikke noget rigtigt eller forkert. Det kan være ligeså rigtigt at inspireres ved ”Den hurtigste vej til succes.”, som alt muligt andet. Jeg taler kun ud fra mig selv. Jeg deler med dig, hvornår jeg bøjer mig i støvet, og hvilke egenskaber, jeg gerne vil inspirere andre (måske dig?) til i højere grad at have. Continue reading Ingen ville sidde ved siden af Taylor Swift…

Det kræver nosser at nå sit mål…

Det kræver nosser at nå sit mål_make it_coaching_vejleVi vil alle sammen være lykkelige. Vi ser på andres succeser med misundelse. Nogle med positive forhåbninger om at opnå det samme og andre med ærgrelse og irritation. Det er øjnene der ser, selvværdet, modet og overskuddet der er med til at påvirke din oplevelse. Ja, og så det du har lært at tro om dig selv og dine evner.

Men hvem er det egentlig, det bare kører for? Nogle er måske født med succes, nogle er heldige, nogle er strategisk kløgtige og andre har ganske enkelt bare store nosser, mere tro og stærkere vilje end andre. Alle er dygtige til noget! Et eller andet. Hvordan det tager sig ud kan være meget forskelligt, og det er slet ikke sikkert, at du har opdaget, at du er god til noget, for det er ikke sikkert det er et skolefag, en sportsgren, noget musisk eller andet som kan opdages ved første øjekast. Continue reading Det kræver nosser at nå sit mål…

Must see TED talks…

Har du interesse i at lære at forstå mennesker?

De der kender mig en smule ved, at jeg elsker at blive inspireret. Alt hvad der handler om at forstå mennesker, suger jeg til mig. Kurser, uddannelser, filosofiske film, bøger og især foredrag og taler. Jeg er ikke det mest tålmodige menneske (tenderende til det mindst tålmodige menneske, for nu at være helt ærlig!!), så hvis der er nogen der gider at bruge 20 år af sit liv på at nærstudere et eller andet og SÅ servere alle guldkornene til mig på 45 minutter, så er det toppen af poppen i mit univers. Derfor elsker jeg TED.com. Verdens klogeste mennesker på alle mulige områder bliver samlet på konferencer for at formidle deres enorme viden til alle os andre. Seriøst! Jeg kan bruge timer og timer på at se taler fra TED, og jeg vil gerne dele nogle af mine yndlings med dig:

 

Tony Robbins, om det der driver dig:

Larry Smith, om passion og frygt:

Amy Cuddy, om hvordan dit kropssprog former dig:

Brene Browm, om styrken ved at være sårbar:

 

Gå selv på opdagelse og find dine favoritter, og hold dig ikke tilbage med at sende mig en mail eller en besked på facebook, hvis du har fundet noget, du synes er spændende. :)

 

Hjælp dine veninder ved at sige din mening…

make it_sig din meaning_kommunikation_teenagerDu kender det sikkert. Du skal blive enig med en veninde om hvilke cafe i skal på eller hvilken film i skal se i biografen. Du ved egentlig godt hvad du har mest lyst til, men du tænker, at du gerne vil have at hun hygger sig og at der er god stemning, så du siger, at hun må vælge. Så er du også sikker på, at du ikke siger noget forkert. Du synes egentlig heller ikke det er afgørende for dig, så det er din måde at være sød og fleksibel på. Men det du i virkeligheden gør, er at sende din veninde på overarbejde. Du gør det helt sikkert i en god mening, men du risikerer at miste både dig selv og hende, hvis du er utydelig omkring hvad du vil og ikke vil.

Det er vildt ubehageligt, når du ikke ved hvor du har folk. Både fordi du mister tilliden til dem, men også fordi du bliver bange for at være dig selv, når du er sammen med dem. Det er sådan dine veninder har det, når du ikke siger din ærlige mening. Uvished og utydelighed er en kæmpe stressfaktor.

Hvis vi lige skal vende billedet på hovedet, hvordan har du det så i virkeligheden, hvis dine veninder ikke har en mening om tingene, og også siger ”Du må bestemme.”? Måske bliver du bange for, at du vælger det hun inderst inde ikke havde lyst til, og så begynder dine tanker ellers at køre derud af.

Continue reading Hjælp dine veninder ved at sige din mening…

Giv dig selv omsorg og bliv lykkeligere…

Selvomsorg, stress og hormoner, make it as teenager

En af de ting jeg oplever rigtig meget i min coaching af unge kvinder, er at de ikke har lært at drage omsorg for sig selv. De føler sig deprimerede og stressede og kender ikke vejen ud af det igen. Mange ved godt, at der er sammenhæng mellem stress/depression og hormoner, men de færreste forstår hvordan man reducerer stresshormonerne og opbygger sundere lykkehormoner.

Hånden på hjertet! Grunden til at jeg ved det her, er fordi jeg har brugt 10-15 år på at gøre alt det forkerte, og jeg har gjort permanent skade på min krop. Hvis du har læst min profil, så ved du, at jeg har været nede at vende med stress, og måske bed du mærke i, at jeg fortalte at jeg gik i overgangsalderen, da jeg var 25 år – måske pga. stress. En ting er i hvert fald sikkert. Hormoner har fået min opmærksomhed, fordi jeg har mærket (og stadigvæk mærker) konsekvenserne ved at ignorere kroppens behov. Jeg har været stolt af at kunne overvinde smerte (indrømmet – jeg kan stadig få et kick af det), og det er en jo også en god egenskab, når man er officer, men prisen er, at min krop ikke kan de ting en kvindekrop skal kunne. Blandt andet at blive gravid. Derfor øver jeg mig hele tiden på at blive bedre til at slappe af og være følsom, men jeg er ikke i mål endnu. Og når jeg ind i mellem tror at jeg er verdensmester i at være følsom og nærværende, så bliver jeg mindet om, at jeg stadig har et stykke vej, når min kæreste siger: ”Jeg gider fanme ikke være kæreste med Clint Eastwood, så nu tager du dig sammen!”. Det er irriterende, men jeg ved godt, at han har ret, og at han gør det for min skyld.

Jeg tror på, at alt sker af en årsag, så jeg fortryder ikke, at jeg er hvor jeg er, med alt hvad det indebærer, men jeg tror på, at jeg kan hjælpe unge piger til at passe på sig selv og mærke efter, så de ikke begår samme fejl, som jeg har gjort. Derfor vil jeg dele lidt teori og en masse gode råd med dig! Continue reading Giv dig selv omsorg og bliv lykkeligere…

Afvisninger handler ikke om dig…

afvisninger får os til at føle, at vi ikke er gode nok

Frygten for at blive afvist kan være årsagen til at du holder dig selv tilbage fra de ting du i virkeligheden drømmer om. Måske tager du ikke kontakt til de mennesker du allerhelst ville være venner med, eller ham du gerne vil score, eller det kan være, at du ikke tør spørge om du må komme med til en fest. Du kan sikkert komme i tanker om situationer, hvor du ikke greb chancen, men ville ønske at du havde gjort det. Men hvorfor er det så frygtindgydende?

Afvisninger er nervepirrende, fordi du tror de handler om dig, men det gør de slet ikke… Lad mig fortælle dig en historie, som jeg elsker at dele, og jeg er sikker på, at du vil forstå min pointe. Jeg kalder den min vinhistorie.

Continue reading Afvisninger handler ikke om dig…